Blogger jeg følger

onsdag 30. mars 2011

Jeg ELSKER Kenwood'en min!

Sjelden har en kjøkkendings blitt så godt mottatt i heimen min altså... Og sjelden har det tatt så lang tid før en kjøkkendings har blitt testa ut, men i går "heiv" jeg meg rundt, og fant ut at nå var det på tide å få sjekka om det kun har vært mangel på skikkelig elteredskap som har gjort at gjærbaksten min har blitt mislykka, eller om det generelt ikke ligger for meg.

Og jeg kan med glede melde at det har vært mangel på elteredskap som har vært årsaken!

Tidligere når jeg har prøvd meg på å bake brød, boller eller loff, har det endt opp med noe lite og hardt, som man helt klart kunne ha drept et menneske med. Bollene så ut som golfballer, og brøda blei seende ut som litt lange murstein - og smaken var ikke spesielt god.... Det vil si, de gangene jeg turte å smake på det - var jo rett og slett en fare for tennene!

Men i går fant jeg ut at jeg skulle teste ut en helt basic hvetedeig, og lage et par hvetebrød, hadde ikke kommet så langt i planlegginga at jeg hadde fått kjøpt inn diverse meltyper, så da fant jeg ut at det enkleste var det beste, og jeg gadd ærlig talt ikke å gå på butikken nok en gang....

Enkel deig:

500 gr hvetemel
2 ss smør
1 ts salt
1 ss sukker
50 gr gjær
1,5 dl vann
1,5 dl melk

Bland alt det tørre i en bakebolle, varm opp melka, og smelt smøret oppi samme kjelen, la det kjølne av litt (til fingervarmt) og rør ut gjæren, hell over vannet, og bland melk/vann/smør/gjær-blandingen i det tørre. Kjør maskinen i noen minutter, til deigen slipper bollen. Dryss over litt mel, dekk til med plast, og la det heve til ca dobbel størrelse - ca 40 minutter. Hell utdeigen på melet bakeunderlag, og form til ønskede emner, kan bruker til sundstykker, horn eller brød. Bare fantasien som setter grenser.
Jeg valgte å lage to brød - det blei litt seint på kveld før jeg kom meg i gang, så jeg gikk for det enkleste. Delte opp deigen i to like emner, smurte to brødformer med nøytral olje, og hadde emnene oppi. Pensla det ene brødet med vann, og strødde sesamfrød på toppen. Dekket de til med et klede, og lot de etterheve i ca 30 minutter.
Ovnen var forvarmet på ca 180 grader når jeg satte de inn. Og jeg lot de steke på nest nederste rille i 40-45 minutter. Da var mine hvetebrød gylne og fine på toppen, og hadde en hul lyd når jeg dunket lett i de. Synes du det ser ut som de blir for mørke før fullendt steketid, legg et bakepapir over.

Jeg avkjølte de på rist i ca 15 minutter før jeg skjærte i de, og til min glede var de luftige og fine - og smakte veldig godt!

Så jeg må jo si at første bakeforsøk med Kenwood'en var vellykket!

I morgen står både sjokoladekake og engelske frokostmuffins på plakaten, skal bli spennende å se hvordan resultatet blir - om det blir vellykka, eller totalt fiasko, kommer jeg helt sikkert til å blogge om det uansett!

Morsomt med skikkelig kjøkkenmaskin! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar